{ }

قانون برای برقراری نظم تدوین شده و افراد موظفند که قوانین حاکم بر جامعه را رعایت کنند اگر نه مجازات می شوند . طبق قانون کشور ما ، مجازات اصلی به چهار دسته تقسیم می شود : قصاص ،دیه،مجازات حدی و مجازات تعزیری . هر یک از این چهار نوع مجازات اصلی ، دارای شرایطی هستند و اعمال هر کدام بسته به تحقق این شرایط است . مجازات تعزیری نیز یکی از انواع چهار مجازات اصلی که قانون گذار برای جرائم تعزیری ، به آن حکم می کند . در قانون مجازات اسلامی ، بخشی به جرائم و مجازات های تعزیری اختصاص یافته است . ما در این مقاله بر آنیم تا به بررسی تعریف مجازات تعزیری ، نحوه تعیین مجازات تعزیر و تخفیف در مجازات تعزیری بپردازیم .

 

” مجازاتی که قصاص ، دیه و حد نباشد ، تعزیری است “

 

مجازات تعزیری چیست ؟

مجازاتی که قصاص ، دیه و حد نباشد ، تعزیری است . مجازات دیه ، قصاص و حد ، مجازات هایی هستند که قانون گذار با توجه به احکام شرعی تعیین می کند ؛ برای مثال در شرع آمده است که مجازات جرم قتل ، قصاص است . قانون گذار هم این حکم را از شرع  گرفته و به صورت قانون در آورده است . اما همه جرائم در شرع پیش بینی نشده اند ، برای این دسته از جرائم ، خود قانون گذار اقدام به تعیین مجازات می کند . برای مثال جرائم راهنمایی رانندگی . در واقع هدف از مجازات تعزیری ،  جلوگیری از بهم ریختگی نظم عمومی ، رعایت قوانین حکومتی و تادیب و تنبیه متهم است . 

نحوه تعیین مجازات تعزیری

حال باید بدانیم نحوه تعیین مجازات تعزیری به چه صورتی است. برای اینکه قانون گذار بتواند مجازات تعزیری صادر کند باید به یک سری موارد توجه کند . اولا اینکه وقتی قانون گذار می خواهد برای یک جرم ، مجازات تعزیری تعیین کند باید در نظر داشته باشد که این مجازات باید از مقدار مجازات حدی کمتر باشد . علاوه بر این قاضی هنگامی که می خواهد حکم به مجازات تعزیری بدهد ، باید به شرایط وقوع جرم ، شرایط متهم ، وضعیت روحی و جسمی متهم باید توجه کند . 


نظرات