{ }

جرائم مالیاتی

شهروندان موظف به پرداخت مالیات هستند در مواردی که شهروند از دادن مالیات امنتاع کند و یا با تاخیر آن را پرداخت کند، جرم مالیاتی اتفاق افتاده است.

با توجه به نقش و اهمیت پرداخت به موقع مالیات، در پیشرفت اقتصادی کشور، دولت، برای ترغیب مودیان مشمول پرداخت مالیات، تشویق های مالیاتی را در نظر گرفته و قواعد هریک را در قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی نموده است. مهم ترین شرط استفاده از این مشوق های مالیاتی، پرداخت به موقع مالیات متعلقه و خود اظهاری مالیاتی، در موعد مقرر، می باشد.

تمامی مشمولین مالیات، موظف هستند تا از طریق سازمان عملیات امور مالیاتی و سایر درگاه های پیش بینی شده برای مسائل مالیاتی، نسبت به ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود، همچنین، پرداخت مالیات متعلقه اقدام کنند و در مهلت های مقرر، دفاتر، ترازنامه و صورت حساب های خود را به سازمان امور مالیاتی، ارائه نمایند.

عدم پرداخت مالیات، در موعد مقرر، عدم ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی، در موارد الزام به انجام این امر یا عدم ارائه دفاتر، صورت حساب سود و زیان و ترازنامه و مواردی از این دست، سبب تعلق انواع جرایم مالیاتی، به مودی مشمول، خواهد شد. در ادامه مقاله، خواهیم گفت که انواع جرایم مالیاتی چیست.


 

 انواع جرائم مالیاتی:

در صورت عدم پرداخت انواع مالیات یا انجام ندادن مراحل، توسط مشمولین، یک یا چند عدد از این جرایم مالیاتی، برای مودی، در نظر گرفته خواهد شد. از این رو، در این بخش از مقاله، قصد داریم، بگوییم، انواع جرایم مالیاتی چیست و شرط تحقق هریک، کدام است. انواع جرایم مالیاتی، عبارتند از: 

 

جریمه مالیات عملکرد:

این جریمه از انواع جرایم مالیاتی، در ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی شده است و در صورت پرداخت مالیات و یا تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد، پس از موعدهای مقرر، توسط مودی مشمول مالیات عملکرد، به سازمان امور مالیاتی، تحقق می یابد.

جریمه مالیات بر ارزش افزوده:

این جریمه از انواع جرایم مالیاتی، در قانون مالیات بر ارزش افزوده، پیش بینی شده است و شرط تحقق آن، تاخیر در پرداخت عوارض و مالیات، عدم ثبت نام در سامانه، دریافت مالیات و عوارض، توسط شخص غیر مجاز و اظهار درآمد غیر واقع یا کتمان آن، می باشد.


جریمه مالیات های تکلیفی:

این جریمه، در ماده 199 قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی، قرار گرفته است و شرط تحقق آن، زمانی است که مسئول کسر و پرداخت این نوع از مالیات، نظیر کارفرما که تکلیف کسر و پرداخت مالیات حقوق کارمندان را بر عهده دارد و در این خصوص، دارای مسئولیت تضامنی با کارمند خود می باشد، در موعد مقرر، از انجام وظیفه خود، تخلف کند. 


جریمه لیست حقوق و دستمزد:

 این نوع از انواع جرایم مالیاتی، در ماده 197 قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی شده و شرط تحقق آن، زمانی است که شخص مکلف به تسلیم صورت، فهرست، قرارداد یا مشخصات مودی، به موجب این قانون، از تسلیم موارد مورد ذکر، خودداری کرده یا اطلاعات غیر واقعی ارسال کند


جریمه مدیران تصفیه:

 این جریمه، در ماده 196 قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی، قرار گرفته است و شرط تحقق آن، زمانی است که مدیر تصفیه، قبل از آنکه مالیات شخص حقوقی را بپردازد یا تامینی برای آن، به سازمان امور مالیاتی، بسپرد، دارایی شخص حقوقی را تقسیم کند.


جریمه عدم استفاده از سامانه صندوق مکانیزه فروش:

 این نوع از انواع جرایم مالیاتی، در ماده 196 قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی شده و شرط تحقق آن، زمانی است که مشاغل موظف به استفاده از صندوق های مکانیزه فروش، از انجام این امر، خودداری ورزند.


جریمه مدیران شرکت:

 این نوع از انواع جرایم مالیاتی، در ماده 195 قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی شده و شرط تحقق آن، زمانی است که مدیران شخص حقوقی، در موعد مقرر، اقدام به تسلیم اظهارنامه شخص حقوقی، نکرده یا اظهارنامه خلاف واقع، ارسال کنند


جریمه ثبت درآمد غیر واقعی:

 این جریمه، در ماده 194 قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی، قرار گرفته است و شرط تحقق آن، زمانی است که درآمد اظهار شده توسط مودی، 15 درصد یا بیشتر، با درآمد واقعی او، اختلاف داشته باشد.


جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی:

این نوع از انواع جرایم مالیاتی، در ماده 192 قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی شده است و شرط تحقق آن، زمانی بوده که مودی یا نماینده قانونی او، مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی، به سازمان امور مالیاتی هستند، ولیکن، از این امر، استنکاف می ورزند. 


جریمه عدم ارسال ترازنامه و صورت حساب سود و زیان:

 این جریمه، در ماده 193 قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی، قرار گرفته است و شرط تحقق آن، زمانی است که مودیان موظف به نگهداری دفاتر، از ارائه ترازنامه و دفاتر و صورت حساب های سود و زیان خود، به سازمان امور مالیاتی، استنکاف ورزند

بر اساس ماده قانون مالیات ها موارد زیر جرم مالیاتی محسوب می شود و مرتکب یا مرتکبان بر حسب مورد، به مجازات های درجه شش محکوم می گردند

تنظیم دفاتر، اسناد و مدارک خلاف واقع و استناد به آن

اختفای فعالیت اقتصادی و کتمان درآمد حاصل از آن

ممانعت از دسترسی مأموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی خود یا اشخاص ثالث در اجرای ماده(۱۸۱) این قانون و امتناع از انجام تکالیف قانونی مبنی بر ارسال اطلاعات مالی موضوع مواد(۱۶۹) و (۱۶۹ مکرر) به سازمان امور مالیاتی کشور و وارد کردن زیان به دولت با این اقدام

عدم انجام تکالیف قانونی مربوط به مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده در رابطه با وصول یا کسر مالیات مؤدیان دیگر و ایصال آن به سازمان امور مالیاتی در مواعد قانونی تعیین شده

تنظیم معاملات و قراردادهای خود به نام دیگران، یا معاملات و قراردادهای مؤدیان دیگر به نام خود برخلاف واقع

خودداری از انجام تکالیف قانونی درخصوص تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی حاوی اطلاعات درآمدی و هزینه ای در سه سال متوالی

استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر به منظور فرار مالیاتی

تبصره ۱  اعمال این مجازات نافی اعمال محرومیت های مندرج در قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد مصوب ۰۷/۰۸/۱۳۹۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام نیست.

تبصره ۲ اعلام جرائم و اقامه دعوی علیه مرتکبان جرائم مزبور نزد مراجع قضائی از طریق دادستانی انتظامی مالیاتی و سایر مراجع قانونی صورت می پذیرد

جرائم ذکر شده در ماده ۲۷۹:

ر اساس ماده ۲۷۹ این اصلاحیه هرگونه دسترسی غیرمجاز و سوء استفاده از اطلاعات ثبت شده در پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مؤدیان مالیاتی موضوع ماده (۱۶۹مکرر) این قانون در خصوص مسائلی غیر از فرآیند تشخیص و وصول درآمدهای مالیاتی یا افشای اطلاعات مزبور جرم است

مجازات افراد یا شرکت هایی که مرتبط جرائم مالیاتی ماده ۲۷۴ می شوند به شرح زیر است:

چنانچه مرتکب هر یک از جرائم مالیاتی شخص حقوقی باشد، برای مدت شش ماه تا دوسال به یکی از مجازات های زیر محکوم می شود:

  • ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی
  • ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری

تبصره ; مسؤولیت کیفری شخص حقوقی مانع از مسؤولیت کیفری شخص حقیقی مرتکب جرم نمی باشد.

  • ب ; چنانچه هریک از حسابداران، حسابرسان و همچنین مؤسسات حسابرسی ، مأموران مالیاتی و کارکنان بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در ارتکاب جرم مالیاتی معاونت نمایند و یا تخلفات صورت گرفته را گزارش نکنند به حداقل مجازات مباشر جرم محکوم می شوند. مجازات معاونت سایر اشخاص طبق قانون مجازات اسلامی تعیین می شود.
  • بر اساس ماده ۲۷۷ مرتکب یا مرتکبان جرائم مالیاتی علاوه بر مجازات های مقرر در مواد ۲۷۴ تا ۲۷۶ این قانون، مسئول پرداخت اصل مالیات و جریمه های متعلق قانونی که تا مهلت مقرر در ماده (۱۵۷) این قانون مطالبه نشده باشد و همچنین ضرر و زیان وارده به دولت با حکم مراجع صالح قضائی می باشند

     

مجازات افرادی که مرتبط جرائم ماده ۲۷۹ می شوند نیز به این شرح می باشد:

مرتکب علاوه بر انفصال از خدمات دولتی و عمومی از دو تا پنج سال، به مجازات بیش از شش ماه تا دو سال حبس محکوم می شود. سایر مجازات های قانونی مربوط به این ماده با اقامه دعوی توسط ذی نفعان و به تشخیص مراجع قانونی ذی صلاح تعیین می شود.

 

 

مواد مربوط به جرایم مالیاتی:

ماده ۱۹۰ ; پرداخت نکردن مالیات در زمان مقرر منجر به جریم ه​ای برابر با ۲.۵ درصد به ازای هر ماه خواهد شد. شروع زمان این جریمه، از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سر رسید پرداخت است.

ماده ۱۹۲ ; در شرایطی که مودی به دلیل قانون مالیات های مستقیم، ملزم به تسلیم اظهارنامه شود و اقدام به درج اطلاعات غیر واقعی یا کتمان دارایی خود کند، مشمول جریمه غیر قابل بخشش تا ۳۰ درصد مالیات خواهد شد. این میزان از جریمه های مالیاتی در مورد مشمولانی که موضوع این قانون نیستند ۱۰ درصد است.

ماده ۱۹۳ ; مودیانی که ملزم به تنظیم و ارائه دفاتر قانونی خود و ارائه ترازنامه و حساب سود​ و زیان هستند اگر تا زمان تعیین شده برای این کار اقدامی نکنند، باید میزان ۲۰ درصد از مالیات کل تعیین شده را به عنوان جریمه متحمل شوند. همچنین تسلیم نکردن ترازنامه یا حساب سود و زیان منجر به منع از معافیت​ ها در آن سال مالی خواهد شد.

>ماده ۱۹۴ ; در صورتی که درآمد خود اظهاری مودی و درآمد مشخص شده قطعی،; بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد، علاوه بر تعلق گرفتن جرایم مالیاتی، فرد مورد نظر تا سه سال از هر گونه تسهیلات و بخشودگی​ های قانونی منع خواهد شد.

ماده ۱۹۵ ; جریمه های مالیاتی تخلف آخرین مدیران شرکت یا مؤسسه قبل از انحلال به دلیل تسلیم نکردن اظهارنامه در زمان مقرر، میزان ۲ درصد سرمایه پرداخت شده در زمان انحلال است. این مقدار در مورد تسلیم اظهارنامه خلاف واقع و نادرست ۱ درصد است.

ماده ۱۹۶ ; جریمه مدیران تصفیه در صورت پایبند نبودن به مقررات امور مالیاتی، برابر با ۲۰ درصد مالیات تعیین شده است که از مدیر یا مدیران گرفته می​ شود


 

ماده ۱۹۷ : افرادی که مکلف به تسلیم صورت و فهرست هزینه ​ها یا قرارداد ها و مشخصات افراد دیگر هستند، در صورتی که وظیفه محول شده را انجام ندهند یا اطلاعات نادرست ارائه کنند، در مورد صورت حقوق​ های پرداختی معادل ۲ درصد و در مورد هزینه​ها و قرارداد های پیمانکاری معادل ۱ درصد کل قرارداد متحمل جریمه های مالیاتی خواهند شد. به علاوه این، افراد خاطی باید به صورت تضامنی با مودی نسبت به جبران زیان​ های وارد شده به دولت اقدام کنند.

ماده ۱۹۹ ; هر فرد حقوقی یا حقیقی که براساس قانون مالیات​ های مستقیم، مسئول کسر یا ایصال مالیات مودیان دیگر است، در صورت تخلف از انجام وظایف خود، علاوه بر مسئولیت تضامنی با مودی، مشمول جریمه ۱۰ درصدی مالیات پرداخت نشده و ۲.۵ درصدی از مالیات به ازای هر ماه تأخیر خواهد بود.

ماده ۲۰۰ ; در صورت محول کردن مسئولیت مالیاتی به دفاتر اسناد رسمی و انجام ندادن صحیح یا به; موقع از طرف آنها ، علاوه بر مسئولیت تضامنی سر دفتر با مودی برای مالیات تعیین شده، مقدار ۲۰ درصد جریمه تعلق خواهد گرفت. در صورت تکرار، این جریمه های مالیاتی به صورت شدید تر خواهد بود که مجازات حبس تعزیری درجه شش را به دنبال خواهد داشت.

ماده ۲۰۱ ; اگر مودی با استناد به مدارک، ترازنامه یا اظهارنامه ای که خلاف واقع تنظیم شده​اند، سعی در کتمان حقیقت کند، همچنین در سه سال متوالی اقدام به تسلیم اظهارنامه نکند، علاوه بر جریمه های قانون مالیات های مستقیم، از معافیت​ ها و بخشودگی​ ها نیز، محروم می​شود.


 


 

جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی:

جرایمی که ناشی از عدم تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی در زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی هستند.

جرایمی که ناشی از کتمان برخی از درآمد ها، در اظهارنامه مالیاتی هستند

جرایمی که ناشی از اعلام کردن هزینه های غیر واقعی، در اظهارنامه های مالیاتی هستند.


دادرسی مالیاتی چه مراحلی دارد:

 

  •  

 

 


اتواع جرایم مالیاتی:

  • حساب سازی
  • عدم ارائه فاکتور فروش (عمد یا غیرعمد)
  • عدم ارائه مستندات به سازمان مالیاتی
  • قصور در انجام تکالیف مهم مالیاتی
  • فاکتورسازی کاغذی
  • عدم انجام تکالیف مالیاتی
  • استفاده از کارت‌های بازرگانی کرایه‌ای

     

حساب سازی:

تهیه و تنظيم دفاتر، اسناد و مدارک خلاف واقع و استناد به آن جهت انجام تکالیف مالیاتی


عدم ارائه مستندات به سازمان مالیاتی :

در این حالت مجرم با انجام یکی از دو جرم زیر موجب واردن شدن زيان به دولت خواهد شد:

  • ممانعت از دسترسی ماموران مالياتی به اطلاعات مالياتی و اقتصادی خود يا اشخاص ثالث در اجرای ماده 181 ق.م.م (در مراجعه حضوری)
  • امتناع از انجام تکاليف قانونی مبنی بر ارسال اطلاعات مالی موضوع مواد 169 و 169 مکرر ق.م.م به سازمان مالياتی

     

 عدم ارائه فاکتور فروش:

اختفای فعاليت اقتصادی خود و کتمان درآمد حاصل از آن در تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی


 قصور در انجام تکالیف مهم مالیاتی:

عدم انجام تکاليف قانونی مربوط به ماليات‏های مستقيم و ماليات بر ارزش افزوده در رابطه با وصول يا کسر ماليات موديان و ايصال آن به سازمان مالياتی در مواعد قانونی تعيين‏ شده


 فاکتورسازی کاغذی:

تنظيم معاملات و قراردادهای خود با نام ديگران، يا معاملات و قراردادهای موديان ديگر به نام خود برخلاف واقع

نکته: دقت کنید که جرم سندسازی با جرم حساب سازی متفاوت است. اما هر دو مورد از مصادیق جرم های مالیاتی محسوب می‌شوند.


 عدم انجام تکالیف مالیاتی:

خودداری از انجام تکاليف قانونی در خصوص تنظيم و تسليم اظهارنامه مالياتی حاوی اطلاعات درآمدی و هزينه‏‌ها طی 3 سال متوالی

 استفاده از کارتهای بازرگانی کرایه ‌ای

استفاده از کارت بازرگانی اشخاص ديگر به منظور فرار مالياتی


 

 

 

 

 

 

www.ilsafir.com

 

 

برای اطلاعات بیشتر لطفا به لینک های زیر مراجعه کنید :

مالیات بلاگرها
مالیات خانه های خالی چیست؟
مالیات عملکرد چیست؟

 

 

 

جهت کسب اطلاعات بيشتر و مشاوره رايگان ميتوانيد با

موسسه حقوقي ثبت سفير تماس بگيريد

 

 

 


نظرات