{ }

در دنیایی زندگی می‌کنیم که تکنولوژی و اینترنت به بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی ما تبدیل شده‌اند. در حال حاضر کمتر صنعتی را می‌توان یافت که تحت تاثیر فناوری قرار نگرفته باشد. حمل و نقل و باربری هم از این قاعده مستثنی نیست. چند سالی می‌شود که باربری‌های آنلاین جایگزین باربری‌های سنتی شده‌اند. دیگر رانندگان برای دریافت بار در صف‌های طولانی نوبت‌دهی نمی‌ایستند و به‌راحتی و به‌کمک بازارگاه‌های الکترونیکی برای دریافت بار ثبت‌نام می‌کنند. پیش از آنکه درباره بازارگاه الکترونیکی بگوییم، بهتر است که ابتدا شما را با مفهوم بازارگاه آشنا کنیم. در ادامه همراه باشید تا شما را با مزایا و معایب بازارگاه حمل و نقل آشنا کنیم.

بازارگاه چیست؟ 

مفهوم بازارگاه یا Marketplace پس از ظهور تکنولوژی و اینترنت معنای متفاوتی یافت. بازارگاه در حقیقت به معنای مکانی است که در آن خریداران و فروشندگان برای خرید محصول و خدمات در کنار هم جمع می‌شوند. اگر به جمعه‌بازارها یا بازارروزها رفته باشید، به‌خوبی می‌توانید با مفهوم بازارگاه آشنا شوید.

بازارگاه الکترونیکی هم بی‌شباهت با بازارگاه‌های سنتی نیست. تنها تفاوت آن مجازی بودن است. بازارگاه الکترونیکی بستری مجازی است که در آن خریداران به خرید و فروشندگان به فروش محصولات و خدمات خود مشغول می‌شوند. برای مثال دیجی‌کالا را می‌توان به‌عنوان یکی از مشهورترین بازارگاه‌های ایران دانست.

اما بازارگاه در صنعت حمل و نقل و باربری چه کاربری دارد؟ در ادامه همراه باشید تا شما را با بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل بیشتر آشنا کنیم.

بازارگاه حمل و نقل و باربری

همان‌طور که اشاره کردیم، صنعت باربری هم تحت تاثیر تکنولوژی قرار گرفته و بسیاری از روش‌های سنتی آن با روش‌های نوین و تکنولوژی‌محور جایگزین شده است. یکی از مفاهیمی که در صنعت حمل و نقل، تحت تاثیر فناوری و اینترنت قرار گرفته، سالن‌های بار است.

درگذشته، رانندگان برای دریافت بار و صاحبان بار برای پیدا کردن راننده به سالن‌های بار فعال در شهر خود مراجعه می‌کردند. در این سالن‌ها، چه رانندگان و چه صاحبان بار باید در صف‌های طولانی می‌ایستادند و با افراد بسیاری صحبت می‌کردند تا بالاخره بتوانند مناسب‌ترین بار یا راننده را برای جابه‌جایی کالا پیدا کنند.

به همین دلیل، هزینه و زمان بسیاری صرف می‌شد و پیدا کردن باری که با مقصد راننده همخوانی داشته باشد، کار آسانی نبود. نه‌تنها صاحبان بار، بلکه رانندگان هم با مشکل و چالش‌های بسیاری مواجه می‌شدند. با ظهور تکنولوژی و اینترنت، این سالن‌های بار حضوری که نوعی بازارگاه سنتی محسوب می‌شدند، جای خود را به بازارگاه الکترونیکی و سامانه‌های حمل و نقل آنلاین بار دادند.

بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل

بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل بستری مجازی برای حمل و نقل جاده ای است که صاحبان بار، رانندگان و شرکت‌های باربری را از سراسر کشور به یکدیگر متصل می‌کند. به‌این‌ترتیب، تعاملات بین رانندگان و صاحبان بار از طریق اینترنت انجام می‌شود.

بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل برخلاف بازارگاه‌های سنتی دارای مزایای بسیاری است که در ادامه آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

مزایای بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل

بازارگاه‌های الکترونیکی با حذف واسطه‌ها، تعامل مستقیم را بین رانندگان و صاحبان بار ایجاد کرده‌اند و به همین دلیل به‌صورت مستقیم روی کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد‌ها تاثیر گذاشته‌اند. به‌طورکلی مزایای بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل و باربری برای صاحبان بار و رانندگان عبارت است از:

  • صرفه‌جویی در وقت و زمان
  • سهوت در پیدا کردن راننده یا کالا
  • کاهش هزینه‌های باربری
  • افزایش درآمد رانندگان
  • سهولت در پیدا کردن بار برگشت
  • پیگیری بار و وضعیت جابه‌جایی کالا به‌صورت آنلاین

از دیگر مزایای سامانه‌های بازارگاه الکترونیکی حمل و نقل می‌توان به پیگیری بار به‌صورت آنلاین هم اشاره کرد. چراکه این بازارگاه‌ها در بستر وب یا اپلیکیشن پیاده‌سازی شده و رانندگان به فناوری GPS (جی‌پی‌اس – سامانه موقعیت‌یاب جهانی) مجهز خواهند بود. به‌این‌ترتیب، صاحبان بار در هر زمان و مکانی که باشند، می‌توانند به‌راحتی و از طریق سامانه، وضعیت بار خود را مشاهده کنند.

انواع بازارگاه های حمل و نقل

بازارگاه‌ها انواع و اقسام متفاوتی دارند. در ایران هم بازارگاه های حمل و نقل بر اساس نوع فعالیت، به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از:

  • بازارگاه های ویژه شرکت های حمل و نقل

خدمات این بازارگاه‌ها به شرکت‌های حمل و نقل متمرکز است. به این معنی که خدمات اعلان بار تنها مختص باربری‌ها و شرکت‌های حمل و نقل است. در این نوع بازارگاه‌ها، حذف واسطه امکان‌پذیر نیست.

  • بازارگاه های ویژه شرکت های حمل و نقل و صاحبان بار

این بازارگاه‌ها، بارهای اعلام شده توسط شرکت‌های حمل و نقل و صاحبان بار را در اختیار رانندگان قرار می‌دهند..

  • بازارگاه های ویژه صاحبان بار

در این بازارگاه‌ها، تمرکز خدمات به صاحبان بار است و هیچ شرکت حمل و نقلی در آن فعالیت ندارد. به این معنی که بارهای اعلام شده توسط صاحبان بار بدون واسطه و به‌صورت مستقیم به دست رانندگان می‌رس


نظرات




مطالب مرتبط