ثبت شرکت | ثبت انواع شرکت؛ مدارک و مراحل
ثبت شرکت
ثبت شرکت چیست؟ چرا باید شرکت ثبت کنیم؟ ثبت شرکت رایگان به چه صورت است؟ چه مدارکی برای ثبت شرکت مورد نیاز است؟ این ها تمامی سوالاتی است که ذهن مخاطبان مارا به خود درگیر کرده و در این مقاله به شرح آن میپردازیم
با توجه به تقاضای بالا برای ثبت شرکت، و وجود افراد سودجو در این زمینه شما می توانید خودتان ثبت نام و تکمیل مدارک در سامانه را انجام دهید اما اگر در امر ثبت شرکت و امور رایانه ای ماهر نیستید به شما توصیه می شود تا طی مسیر ثبت، از مشاوره حقوقی متخصصان مجرب ثبت سفیر بهره بگیرید
شرکت چیست؟
شرکت در لغت به معنای شریک شدن در مال یا کاری می باشد. در اصطلاح حقوقی، شرکت به قراردادی گفته می شود که بر مبنای آن شرکا سود حاصل از شرکت را بین خودشان تقسیم می کنند.
انواع شرکتها عبارتند از: شرکت تجاری و شرکت مدنی.
انواع شرکت :
1-شرکت مسئولیت محدود
2-شرکت سهامی خاص
3-شرکت سهامی عام
4-شرکت تضامنی
5-شرکت نسبی
6- شرکت های مختلط
7-شرکت تعاونی
چرا باید شرکت تاسیس کرد؟
دو مساله مهم در طی تجارت باعث میشود تا به دنبال ثبت شرکت خود باشید. اول آن که در هر شراکتی احتمال جدا شدن وجود دارد. برای آن که فعالیتی به طور سالم پیش برود، باید هر کدام از شرکا سهم خود را از کار بدانند و با آسودگی با هم همکاری داشته باشند. ثبت شرکت به تمام شرکا امنیت شغلی داده و خیال آنها را بابت مشخص بودن منافع کسب و کار آسوده میکند.
بنابراین با ثبت شرکت اگر هر کدام از شرکا تصمیم به جدایی گرفت، با استناد به قراردادی که بستهاند، میتواند منافع خود را دریافت و از کار خارج شود. موضوع دیگری که باعث میشود به دنبال ثبت شرکت باشید؛ اعتباری است که با تشکیل شرکت به دست میآورید. در هر تجارتی، اعتماد به شرکتی که قانونی است و از چند نفر تشکیل شده راحتتر صورت میگیرد. بنابراین با ثبت شرکت معاملات و فرصتهای تجاری بهتری در پیش روی صاحبان شرکت خواهد بود. علارغم اینکه امنیت مالی شرکا در این نوع فعالیتها براساس نوع شرکتی که ثبت میکنند نیز بسیار بالاست.
جریمه های عدم ثبت شرکت
اگر در ثبت شرکت تعلل شود، مؤسسان و مدیران شرکت مدارک لازم برای معرفی شرکت در دست ندارند و نمی توانند وجود شرکت را رسماً تایید کنند.
همچنین، عدم ثبت شرکت علاوه بر جرایمی که در قانون ثبت شرکت ها برای ثبت نکردن شرکت مقرر شده، ممکن است شرکاء را مشمول ماده 220 قانون تجارت کند. زیرا در شرکت های ثبت نشده مسئولیت شرکاء نسبت به تعهدات شرکت، تضامنی است.
وانگهی، عدم اقدام به موقع ثبت ممکن است بر اساس قواعد مسئولیت مدنی تقصیر محسوب شود. برای مؤسسین و اشخاصی که مسئول این امر بوده اند، تکلیف به جبران خسارت در پی داشته باشد.
ماده ی 6 لایحه ی قانونی 1347 نشان می دهد که با رعایت برخی قواعد شخصیت حقوقی شرکت قبل از ثبت در مرجع ثبت شرکت ها ایجاد می شود ولی این شخصیت کامل نمی شود مگر پس از ثبت آن در مرجع اخیر. لذا با وجود آنکه شرکت قبل از ثبت در مرجع ثبت شرکت ها ایجاد می شود و شخصیت حقوقی پیدا می کند، ثبت شرکت در کارکرد آن نقش عمده ای دارد. در واقع تا شرکت ثبت نشود نمی تواند برخی از اعمال حقوقی را انجام دهد:
اولاَ «تا وقتی که شرکت به ثبت نرسیده صدور ورقه ی سهم یا گواهینامه ی موقت سهم ممنوع است. در صورت تخلف امضاکنندگان مسئول جبران خسارات اشخاص ثالث خواهند بود» (ماده ی 28 لایحه ی قانونی 1347)
ثانیاَ «انتشار اوراق قرضه ممکن نیست، مگر وقتی که کلیه ی سرمایه ی ثبت شده ی شرکت تادیه شده و دو سال تمام از تاریخ ثبت شرکت گذشته و دو ترازنامه آن به تصویب مجمع عمومی رسیده باشد» (ماده ی 55 لایجه ی قانونی 1347)
ثالثاَ «استفاده از وجود تادیه شده به نام شرکت های سهامی در شرف تاسیس ممکن نیست، مگر پس از به ثبت رسیدن شرکت... » (ماده ی 22 لایحه ی قانونی 1347).
عدم ثبت شرکت خارجی
در رابطه با نتیجه ی عدم ثبت شرکت خارجی قابل توجه است ماده ی 5 قانون ثبت شرکت ها، نمایندگی یا مدیریت شعبه ی شرکت های خارجی را مکلف به ثبت شرکت در ایران کرده است، مشروط بر اینکه بخواهند در ایران فعالیت کنند. عدم ثبت، موجب صدور حکم پرداخت جریمه توسط اشخاص مسئول و جلوگیری از فعالیت شرکت و شعبه ی آن در ایران می شود. برای تسهیل احراز ثبت شرکت های خارجی، ماده ی 22 قانون تجارت مقرر کرده است: «...هر شرکت خارجی که بر طبق قانون ثبت شرکت ها مصوب خرداد ماه 1310 مکلف به ثبت است باید در کلیه ی اسناد و صورت حساب ها و اعلانات و نشریات خطی یا چاپی خود در ایران، تصریح نماید که در تحت چه نمره در ایران به ثبت رسیده والا محکوم به جزای نقدی می شود. این مجازات علاوه بر مجازاتی است که در قانون ثبت شرکت ها برای عدم ثبت مقرر شده است».
مزایای ثبت شرکت
1-انجام فعالیت به صورت قانونی
2-تمام اعضا مسئولیت دارند
3-برخورداری تمام اعضا از حقوق قانونی
4-شرکت در مناقصهها و مزایدهها
5-اعطای نمایندگی برندها و شرکتهای بزرگ به سایر شرکتها
6-واضح بودن تمام اطلاعات شرکتها
7-گذر تاریخ، اعتبار شرکت
8-استفاده از مزایای ثبت شرکت
9-مبادلات تجاری با سایر شرکتها و کشورها
10-برخورداری از سرمایه
هزینه های ثبت شرکت
ثبت شرکت ، به عنوان یک پروسه قانونی دارای بعضی هزینه ها می باشد که می بایست به دست متقاضیان پرداخت گردد. هزینه ثبت شرکت ، هزینه های گوناگونی مانند : هزینه مشخص و استعلام نام شرکت ، هزینه تنظیم اساسنامه شرکت + اوراق ثبتی ، درخواست گواهی عدم سوء پیشینه و کپی برابر اصل مدارک ، هزینه پستی شرکت ، هزینه حق الثبت ، هزینه حق الدرج یا درج در روزنامه محلی ، هزینه پاکت ، پوشه و هزینه روزنامه رسمی کل کشور را شامل می شود.
در نظر داشته باشید که نوع شرکت در هزینه ثبت شرکت موثر است. به عنوان نمونه به دلیل پیچیدگی های ثبتی و اداری ثبت شرکت، هزینه ثبت کردن شرکت با مسئولیت محدود و سهامی خاص با یکدیگر فرق میکند. همینطور ، مقدار سرمایه شرکت، مکان ثبت شرکت، تعداد نفرات شرکت و موضوع ثبت نیز در تفاوت قیمت ها تاثیرگذار است . چنانچه که موضوع فعالیت شرکت دارای موارد گوناگونی بوده و طولانی باشد، هزینه ثبت افزایش می یابد. دریافت مجوز برای موضوعات مجوزی نیز طبیعتاَ هزینه های خود را به همراه خواهد داشت. ( برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص هزینه های صفر تا صد ثبت برند با ما تماس بگیرید)
قانون ثبت شرکت ها
ماده 1-هر شرکتی که در ایران به وجود می آید و مرکز اصلی آن در ایران باشد شرکت ایرانی محسوب است.
ماده 2-همه شرکت های ایرانی مذکور در قانون تجارت (سهامی ، مختلط، ضمانتی،تعاونی) که در تاریخ اجرای این قانون موجود و مطابق مقررات قانون تجارت راجع به ثبت و تطبیق تشکیلات خود با قانون مزبور عمل نکرده اند باید تا پایان شهریور ماه 1310 تشکیلات خود را با مقررات قانون تجارت تطبیق نموده و مطابق قانون مزبور تقاضای ثبت کنند والا به تقاضای مدعی العمومی بدایت مکانی که ثبت باید در آن جا به عمل آید ، محکمه مدیران آن ها را به یکصد الی هزار تومان جزای نقدی محکوم خواهد کرد و در صورتی که مدت فوق برای تطبیق تشکیلات با قانون تجارت و تقاضای ثبت کافی نباشد رئیس محکمه آغازین محل به تقاضای شرکت تا سه ماه مهلت اضافی خواهد داد.
ماده 3- از تاریخ اجرای این قانون هر شرکت خارجی جهت این که قادر باشد به وسیله شعبه یا نماینده به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نماید باید در مملکت اصلی خود شرکت قانونی شناخته شده و در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.
اگر شما از افرادی هستیدکه می خواهید شرکت خودرا به ثبت برسانید، میتوانید در طی مسیر ثبت، از مشاوره حقوقی متخصصان مجرب ثبت سفیر بهره بگیرید
ماده 4-هر شرکت خارجی که در تاریخ اجرای این قانون در ایران به وسیله شعبه یا نماینده مشغول به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی است باید در ظرف چهار ماه از تاریخ مزبور تقاضای ثبت نماید . اگر این مدت جهت تهیه و تسلیم اوراق لازمه به اداره ثبت کافی نباشد ، رئیس محکمه آغازین تهران به تقاضای نماینده شرکت تا شش ماه مهلت اضافی خواهد داد.
ماده 5-افرادی که به عنوان نماینده یا مدیریت شعبه شرکت های خارجی در ایران اقدام به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی کرده و پیش از انقضای موعد مقرر تقاضای ثبت نکنند به تقاضای مدعی العموم بدایت و به حکم محکمه ابتدایی تهران محکوم به جزای نقدی از پنجاه تومان با هزار تومان خواهند شد و به اضافه محکمه برای هر روز تاخیر پس از صدور حکم ، متخلف را به تادیه پنج تا پنجاه تومان محکوم خواهد کرد و هر زمان حکم فوق قطعی شده و تا سه ماه بعد از تاریخ ابلاغ آن تخلف ادامه یابد از عملیات نماینده یا مدیر شعبه شرکت متخلف جلوگیری خواهد نمود.
ماده 6-در مورد شرکت های خارجی که شرایط عملیات آن ها به موجب امتیاز نامه صحیح و منظمی مقرر است و صحت امتیاز را در موعد قانونی تقاضای ثبت وزارت امور خارجه تصدیق نماید مفاد بخش اخیر ماده فوق مجری نخواهد شد اما جزای نقدی برای هر روز تاخیر از صدور حکم از قرار روزی ده الی یکصد تومان است.
ماده 7-تغییرات راجع به نمایندگان شرکت و یا مدیران شعب آن باید به اداره ثبت اسناد کتبا اطلاع داده شود و تا هنگامی که این اطلاع داده نشده عملیاتی که نماینده و یا مدیر سابق به نام شرکت انجام داده عملیات شرکت محسوب است مگر این که شرکت اطلاع افرادی را که به استناد این ماده حقی می کنند از تغییر نماینده یا مدیر خود به ثبوت رساند.
ماده 8- شرکت های بیمه اعم از ایرانی و خارجی و تابع نظام نامه هایی خواهند بود که از طرف وزارت عدلیه تنظیم می شود. قبول تقاضای ثبت شرکت های فوق و شرایط راجعه به ادامع عملیات آن ها منوط به رعایت مقررات نظام نامه های مزبور خواهد بود.
ماده 9-جهت اجرای این قانون از طرف وزارت عدلیه نظامنامه های لازمه تنظیم خواهد شد در نظامنامه های مزبور باید راجع به مسئله های ذیل صریحا تعیین تکلیف شود:
1-اشخاصی که باید اظهار نامه ثبت بدهند
2-اوراق و مدرک هایی که عین یا ترجمه مصدق آن ها باید ضمیمه اظهار نامه شود.
نکته هایی که در صورت تغییر باید مجددا به ثبت برسد:
- طرز ثبت شعب یا نمایندگان جدید
- اعلاناتی که بعد از ثبت باید به وسیله اداره ثبت اسناد به خرج شرکت به عمل
تعرفه راجع به ترجمه و تصدیق صحت ترجمه
ماده 10- حقوق ثبتی برای ثبت شرکت ها و موسسات اعم از ایرانی و خارجی مطابق تعرفه زیر تعیین می شود:
الف-حق الثبت شرکت ها و موسسات تجارتی (موضوع ماده 10 اصلاحی مصوب 28/8/1346 قانون تجارت ثبت شرکتها ) به ترتیب ذیل تعیین می شود.
1-تا دو میلیون ریال از همه ی سرمایه به ازای هر ده هزار ریال صد و شصت ریال که در هر صورت از دو هزار ریال کمتر نخواهد بود.
2-تا چهار میلیون ریال از همه ی سرمایه نسبت به مازاد دو میلیون ریال هر ده هزار ریال صد هزار
3-تا هشت میلیوم ریال از کل سرمایه نسبت به مازاد چهار میلیون ریال هر ده هزار ریال هفتاد ریال
4-تا ده میلیون ریال از همه ی سرمایه نسبت به مازاد هشت میلیون ریال هر ده هزار ریال چهل ریال
5-تا یکصد میلیون ریال از همه ی سرمایه نسبت به مازاد ده میلیون ریال هر ده هزار ریال سی ریال
6-از یکصد میلیون ریال تا پانصد میلیون ریال سرمایه از مبدا مقطوعا پانصد هزار ریال
7-از پانصد میلیون ریال سرمایه به بالا از مبدا مقطوعا هفتصد هزار ریال
ماده 8- حق الثبت تغییرات مربوط به ازدیاد سرمایه به ازای هر دفعه تغییر نسبت به سرمایه اضافه شده تابع نرخ های فوق الذکر است و حق الثبت هر دفعه تغییر در مورد های دیگر (به استثنای تغییر سرمایه)چهار هزار ریال است.
ب- (اصلاحی 30/12/1362)- حق الثبت موسسات غیر تجاری (موضوع بند ب ماده 10 اصلاحی 20/8/1346 قانون ثبت شرکتها ) که بدون سرمایه می باشد چهار هزار ریال و حقوق ثبتی موسسه های غیر تجارتی با سرمایه به ترتیب ذیل است.
1-حق الثبت موسسات غیر تجاری تا دو میلیون ریال سرمایه مقطوعا پنج هزار ریال
2-حق الثبت موسسات غیر تجاری از دو میلیون و یک ریال تا ده میلیون ریال سرمایه مقطوعا هفت هزار و پانصد ریال
3-حق الثبت موسسات غیر تجاری از ده میلیون و یک ریال سرمایه تا یکصد میلیون ریال سرمایه مقطوعا ده هزار ریال
4-حق الثبت موسسات غیر تجاری از یکصد میلیون و یک ریال سرمایه به بالا مقطوعا بیست هزار ریال
5-حق الثبت تغییرات مربوط به ازدیاد سرمایه به ازای دفعه تغییر نسبت به سرمایه اضافه شده تابع نرخ های فوق الذکر و حق الثبت هر دفعه تغییر در مورد های دیگر .(به استثنای تغییر سرماه)یک هزار ریال است.
6-شرکت های تعاونی روستایی و سایر شرکت های تعاونی که اساسنامه آنها طبق مقرر های به تصویب رسیده باشد و همینطور سازمان تعاون و مصرف کادر نیروهای مسلح و واحدهای اقتصادی تابع آن و شرکت های دولتی توسعه کشاورزی و شرکت های دولتی کشت و صنعت از پرداخت حقوق ثبتی معاف می باشد.
7-حق الثبت هر شعبه شرکت ها و موسسه های تجاری و غیر تجاری و تغییرات آن حسب مورد مطابق تعرفه های مقرر در بند (ب) ماده 10 این قانون می باشد.
8-از تاریخ اجرای این قانون هیچ نوع حقوق دیگری اعم از عمومی و اختصاصی برای ثبت شرکت ها و موسسه های مندرج در این قانون دریافت نخواهد شد و مقررات مغایر با این قانون لغو می شود.
ماده 11- نماینده هر شرکت خارجی یا مدیر شعبه آن که بر تضاد ماده 3 پیش از ثبت به سمت نمایندگی یا مدیریت شعبه شرکت در ایران اقدام به عملیات تجارتی یا صنعتی یا مالی نماید ، مطابق ماده 5 این قانون محکوم به جزای نقدی خواهد شد . در مورد شرکت های داخلی که بعد از تاریخ اجرای این قانون تشکیل می شود افرادی که مکلف به تقاضای ثتب شرکت بوده و در موعد قانونی به تکلیف خودعمل نکنند ، مطابق ماده 2 این قانون محکوم به جزای نقدی خواهند شد .
ماده 12-مواد 66 و 141 قانون تجارت و ما ده 241 قانون ثبت اسناد نسخ و این قانون از 15 خرداد ماه 1310 به موقع اجرا گذارده می شود.
مدارک مورد نیاز ثبت شرکت :
1- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضا
2- شماره همراه به نام اعضا
3- ثبت نام ثنا هر یک از اعضای هیئت مدیره
ثبت شرکت
اگر به دنبال شروع فعالیت تجاری یا غیر تجاری هستین بهتر است قبل از شروع کار شرکت ثبت کنید زیرا
- فعالیت شما به صورت قانونی انجام میشود
- امکان دریافت وام و تسهیلات بانکی برای شما فراهم میشود
- مخاطبان ، سازمان ها و دولت با اعتماد بیشتری با شما همکاری میکنند
- امکان شرکت در مزایدات و مناقصه دیگر شرکت ها
- اعطای نمایندگی برندها و شرکتهای بزرگ به سایر شرکتها
- مبادلات تجاری با سایر شرکتها و کشورها
مراحل ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها به شرح زیر است:
- انتخاب نوع شرکتی که نیاز داری
- تعیین شرکای شرکت یا همان سهامداران
- مشخص کردن سرمایه اولیه شرکت
- انتخاب موضوع فعالیت مناسب برای شرکت
- مرحله جذاب انتخاب نام شرکت
- تعیین چارت سمت هر عضو و مشخص کردن اختیارات و حقوق امضاء
- آماده کردن مدارک لازم طبق چک لیست مورد نیاز اداره ثبت
- ثبت نام آنلاین و درخواست اینترنتی
- ارسال کردن مدارک به همراه نامه تایید نام اداره
- مراجعه به اداره جهت امضاء و تحویل اوراق
- پرداخت روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار شرکت
ثبت نام کد ثنا برای ثبت شرکت اجباری شد
طبق قانون جدید اداره ثبت شرکتها از آبان ماه 1400 کلیه اعضای هیئت مدیره شرکتهای تازه تاسیس می بایست برای درخواست تاسیس ابتدا در سامانه ثنا ثبت نام کرده و کد ثنا دریافت کنند، در نظر داشته باشید که این قانون اجباری بوده و در حال حاضر از این تاریخ در صورتی که پرونده ای بدون ثت نام کد ثنا ارسال شود از طرف اداره نقص خورده و کار شما رد خواهد شد.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
سوالات متداول شما
هزینه ثبت شرکت چقدر است؟
هزینه ثبت یک شرکت کلا ثابت نیست و هرساله تغییر میکند اما قبل از اینکه کار را شروع کنید تخمین هزینه بزنید و مراقب افراد سو جو باشید در این رابطه سعی کنید با مشورت با اشخاص متخصص و اگاه به ثبت مجموعه و شرکت خود بپردازید که بعد ها با مشکلاتی نظیر قوانین مالیاتی ، قوانین سهام داری،مدیریت مالی و سرمایه ،.... مواجه نشوید.
اصلی ترین هزینه های ثبت یک شرکت کدام اند؟
برای ثبت یک شرکت شما نیاز به پرداخت هزینه کارمزد، حق ثبت، ابطال تمبر، پست مدارک، ثبت در روزنامه و پرداخت به اداره ثبت کشور خواهید داشت که در طول زمان این ارقام می تواند متغیر باشد.
ثبت شرکت چه مدت زمانی طول می کشد؟
مدت زمانی که ثبت شرکت به طول می انجامد در همه موارد یکسان نیست. اما در بیشتر موارد 14 روز کاری زمان نیاز است تا شما صاحب شرکت خود شوید.
آیا شرکت ها امکان انتخاب هرنوع اسمی را دارند ؟
خیر ، سازمان ها و شرکت ها با توجه به قوانین و دستورات ارائه شده مستلزم رعایت نکاتی در هنگام انتخاب نام برای خود هستند.
در چه صورتی نام شرکت با موفقیت ثبت خواهد شد ؟
پس از تنظیم اسناد ثبت شرکت و ثبت در سامانه ثبت شرکت ها، کارشناس مربوطه اوراق شرکت و یا سازمان را بررسی کرده و در صورت عدم مغایرت با قوانین آن را به ثبت می رساند.
چه مدارکی برای ثبت برند شرکت احتیاج است؟
- آخرین تغییرات شرکت
- مدارک هویتی مدیر عامل
- گواهی امضا
- ثبت نام ثنا (هم شرکت و هم مدیر عامل)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان میتوانید با
موسسه حقوقی ثبت سفیر تماس بگیرید
نظرات
مظفرزاده
میخوام شرکت ثبت کنم
@ilsafir
سلام روز بخیر بله درخدمتتون هستم
آرنوش آغی نژاد
سلام. در مورد بیمه اعضای هیئت مدیره سوال دارم
@ilsafir
سلام روزتون بخیر در اسرع وقت مشاوران ثبت سفیر با شما تماس میگیرند
براتی
سلام وقت شما بخیر سوالی دارم آگهی تغییرات که در نمایندگی ها انجام می شود آیا بعد از ثبت در سامانه قابلیت ویرایش دارد؟ ممنون براتی 0880022272 تماس 09154947290
@ilsafir
سلام روزتون بخیر بله قابلیت دارد
سلام من کارشناسی حقوق دارم البته کاراموز وکالت هم هستم آیا امکان ثبت موسسه حقوقی رادارم یاخیر
عرض سلام و ادب خدمت شما.. میخواستم بدونم امکان ثبت موسسه حقوقی با مدرک کارشناسی حقوق وجودداره یانه البته عرض کنم خدمتتون بنده دوره ی کاراموزیم شروع نشده فعلا چون از پذیرفته شدگان آزمون تعویقی 1400هستم فعلا فقط مدارک واسه ثبت نام فرستادیم کانون وکلا آذربایجان غربی (ارومیه)
@ilsafir
سلام روز بخیر باید یک وکیل دیگر هم معرفی کنید