ثبت شعبه شرکت خارجی
شرکت های خارجی شرکت هایی هستند که در ممالک بیرون تشکیل و به وسیله ی تاسیس شعبه در ایران به امر تجارت اشتغال دارند. به این دلیل که شرکت های مزبور هم می بایست از نظر رعایت نظم در تحت نظارت دولت بوده و به ثبت برسند، قانون ثبت شرکت ها در تاریخ 18 خرداد 1310 تصویب، و شرکت های خارجی به موجب آن ملزم به ثبت گردیدند و برای ثبت آن ها هم مقرراتی قید گردید.
به صورت اصولی کدام شعبه های شرکت های خارجی در ایران، اجازه ثبت دارند؟
ثبت شعبه شرکت در دو صورت است:
1 ـ نخست این که در موقع ثبت خود شرکت است. در این صورت ضمن انتشار خلاصه شرکت نامه، محل شعب شرکت در آگهی باید ذکر و آگهی مزبور برای انتشار در جراید محلی ضمن رونویس تقاضا نامه و منضمات آن به اداره ثبتی که شعبه شرکت در آن جا واقع است، فرستاده شود.
2 ـ دیگر این که پس از ثبت شعبه شرکت مبادرت به افتتاح شرکت میشود. در این حال شعبه شرکت مانند تغییراتی که بعدا در شرکت واقع گردد، ذیل ثبت شعبه شرکت به ثبت رسیده و آگهی میشود. سپس آگهی مزبور و رونویس تقاضانامه و منضمات به ثبت محل فرستاده میشود. در هر حال مدیر شعبه و یا کسی که از طرف شرکت در شعبه مزبور حق امضا دارد؛ یعنی امضای او برای شرکت الزام آور است و باید معرفی و آگهی شود.
دفاتر شعبه در مركز اصلی شرکت پلمپ میگردد. شماره ثبت به شعبه تعلق نمیگیرد و فقط در دفتر ثبت شعبه شرکت نوشته می شود. شعبه و نمایندگی، مجوز فعالیت نمیخواهند، چون مجوز اصلی را خود شرکت اصلی گرفته است. شعبه در خارج از كشور هم تشكیل می شود و تابع قانون تجارت بین الملل است. هر شرکت تا بی نهایت شعبه نیز میتواند داشته باشد. در صورتی كه آگهی تأسیس شعبه در روزنامه رسمی منتشر شده باشد، برای ثبت شرکتها كافی است. محل ثبت شعبه شرکت، در مركز اصلی شرکت است.
مدارک ثبت شعبه خارجی در ایران
اولین قدم برای ثبت شعبه شرکت های خارجی باید به سامانه جامع ثبت شرکت ها مراجعه شود. در این سامانه باید کدفراگیر ملی و سایر اطلاعات مورد نیاز وارد شود. مدیرانی که برای شعبه شرکت خارجی انتخاب می شوند باید به سایت سازمان مالیاتی مراجعه کنند و درخواست خود به منظور کسب کد فراگیر ملی را قطعی کنند.
درخواست مکتوب شرکت اصلی، اساسنامه، آگهی تاسیس و اختیارنامه نمایندگان از دیگر مدارک لازمی هستند که به انها نیاز خواهد بود. لازم به ذکر است که این مدارک باید در ابتدا به تائید سفارت ایران در کشور متبوع برسند. درصورت تائید برای ادامه کار از مدارک استفاده خواهد شد.
مقررات عمومی آئین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه و نمایندگی شرکت های خارجی چیست؟
هر شخص حقیقی یا حقوقی واجد شرایط که تمایل به اقدام در این راستا دارد، باید شرایط عمومی ذیل را در نظر داشته باشد:
1-ارائه خدمات فنی و مهندسی و منتقل کردن دانش فنی و فناوری
2- بیشتر شدن صادرات غیر نفتی جمهوری اسلامی ایران
3- ارائه خدمات پس از فروش کالاها یا خدمات شرکت خارجی
4- انجام عملیات اجرایی قراردادهایی که میان اشخاص ایرانی و شرکت خارجی منعقد می شود.
5- سنجیدن و زمینه سازی برای سرمایه گذاران شرکت خارجی در ایران
6- همکاری با شرکت های فنی و مهندسی ایرانی جهت انجام کار در کشورهای ثالث
7- انجام فعالیت هایی که مجوز آن به دست دستگاه های دولتی که به صورت قانونی مجاز به صدور مجوز هستند، صادر می گردد از قبیل ارائه خدمات در زمینه بازاریابی.
ثبت شرکت خارجی
ثبت شرکت مستقل خارجی در ایران، تقریباً مشابه ثبت شرکت داخلی است. اما ثبت شعبه شرکت یا نمایندگی شرکت خارجی مستلزم اثبات هویت قانونی شرکت مادر در کشور متبوع خود است و ارائه ثبت شرکت خارجی در ایران شناخته شود و شرکت بتواند در ایران مبادرت به امور تجاری کند، باید در مملکت اصلی خود شرکت قانونی شناخته شده و در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد. عدم هر یک از دو ملاک فوق موجب میشود که از دید قانون ایران، شرکت خارجی موجودیت نداشته باشد. لذا، شناسایی شخصیت حقوقی برای شرکتهای تجاری خارجی در صورتی مصداق دارد که این شرکتها در کشوری که تشکیل شدهاند، دارای شخصیت حقوقی باشند.
ماده (5) قانون ثبت شرکتها، نمایندگی یا مدیریت شعبه شرکتهای خارجی را مکلف به ثبت شرکت در ایران کرده است، مشروط بر این که بخواهند در ایران فعالیت کنند. عدم ثبت، موجب صدور حکم پرداخت جریمه توسط اشخاص مسئول و جلوگیری از فعالیت شرکت و شعبه آن در ایران میشود. بدیهی است چنانچه شرکت خارجی قبل از انجام تشریفات ثبت به عملیات تجارتی مبادرت ورزد، از نظر قانون، متخلف محسوب گردیده و طبق قوانین با آن رفتار خواهد شد.
بر این اساس و به موجب آئین نامه اجرائی قانون اجازه ثبت شعبه شرکت یا ثبت شرکت خارجی به تصویب هیئت وزیران رسیده است. بر اساس ماده یک آئین نامه، شرکت هایی که در کشور محل ثبت خود شرکت قانونی شناخته میشوند، یعنی بر اساس قوانین و مقررات کشور متبوع خود تشکیل شده و دارای شخصیت حقوقی ثبت شده هستند، میتوانند برای فعالیت در ایران در زمینههایی که ذکر خواهد شد، بر اساس قوانین و مقررات مربوطه اقدام به ثبت شعبه یا نمایندگی خود نمایند.
دریافت نمایندگی:
در نمایندگی شخص حقیقی و یا حقوقی مستقل مقیم ایران لزوما لازم نیست شعبه ایران باشد. براساس قرارداد نمایندگی انجام بخشی از موضوع و وظایف ثبت شرکت خارجی را بر عهده میگیرد. بنا براین شخصیت مستقلی دارد و مسئولیت حقوقی نماینده بر عهده خودش می باشد و به موجب ماده 11 قانون ثبت شرکت ها نماینده هر ثبت شرکت خارجی یا مدیر شعبه آن که بر خلاف ماده 3 قبل از ثبت به سمت نمایندگی یا مدیریت ثبت شعبه شرکت در ایران اقدام به عملیات تجارتی یا صنعتی یا مالی نماید، مطابق ماده 5 همان قانون محکوم به جزای نقدی خواهد شد» و به علاوه محکمه برای هر روز تاخیر پس از صدور حکم متخلف را به تادیه جزای نقدی محکوم خواهد کرد و هرگاه حکم فوق قطعی شده و تا سه ماه پس از تاریخ ابلاغ آن تخلف ادامه یابد دولت از عملیات نماینده یا مدیر شعبه شرکت متخلف جلوگیری خواهد نمود.» لازم به ذکر است، چنانچه شرکت خارجی غیر از شعبه اصلی بخواهد، شعبه های دیگری نیز در نقاط مختلف ایران داشته باشد، آن شعبه ها هم باید به ثبت برسند.
فرآیند ثبت شعبه
یکی از واحدهای یک شرکت است که میتواند فروشها و خدمات خود را در منطقهای که ممکن است فاصله زیادی با مرکز اصلی شرکت داشته باشد، گسترش دهد. حدود و اختیارات و میزان استقلال یک شعبه با موافقت شرکت مادر تعیین میشود و مسئولیت حقوقی شعبه بر عهده شرکت اصلی (مادر) خواهد بود.
مسئولیت ثبت شرکت خارجی، فعالیت شعبه در ایران تحت نام و با مسئولیت شرکت اصلی (مادر) خواهد بود. بنابراین کلیه وظایف و مسئولیت های قانونی را شرکت اصلی دارد و در صورت لزوم پاسخگو خواهد بود.
براساس ماده 4 قانون ثبت شرکت ها، مدارک لازم برای ثبت شعبه شرکت خارجی به صورت ذیل است:
شرکتهای خارجی برای ثبت شعبه میبایست مدارک و اطلاعات زیر را به علاوهی درخواست کتبی به اداره ثبت ارائه کنند:
- مدارک شناسایی شخص متقاضی
- سابقه فعالیت شخص متقاضی
- اساسنامه شرکت، آگهی تأسیس و آخرین تغییرات ثبت شده در مراجع ذیربط
- آخرین گزارش مالی تأیید شده شرکت
- گزارش توجیهی حاوی اطلاعات مربوط به فعالیتهای شرکت و تبیین دلایل و ضرورت ثبتشعبه در ایران
- تعیین نوع و حدود اختیارات و محل فعالیت شعبه
- برآورد نیروی انسانی ایرانی و خارجی مورد نیاز
- نحوه تأمین منابع وجوه ارزی و ریالی برای اداره امور شعبه
تذکر: همه ی مدارک می بایست به زبان فارسی ترجمه شده باشد و به تائید رسمی مترجمان وزارت دادگستری رسیده باشد.
بعد از بررسی مدارک فوق به دست کارشناس و دریافت هزینه حق الثبت، در صورتی که در مدارک ارسالی نقص و ایرادی نباشد، کارشناس دستور ثبت آن را صادر می کند و مراتب برای اطلاع عموم در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران آگهی می گردد.
به سبب ماده ی 18 نظامنامه ی مذکور، بعد از ثبت شرکت و هر یک از شعب آن، اداره ی ثبت اسناد باید تصدیقی مشعر بر ثبت شرکت یا شعبه ی آن به تقاضاکننده بدهد. تصدیق مزبور باید حاوی مراتب ذیل باشد:
1- نام کامل شرکت
2- نوع شرکت از سهامی و ضمانتی و مختلط و ...
3- مرکز اصلی شرکت و آدرس درست آن
4- تابعیت شرکت
5- میزان سرمایه ی شرکت در تاریخ تقاضا
6- در چه محل و در چه تاریخ و در نزد کدام مقام صلاحیتدار شرکت تقاضاکننده مطابق قوانین مملکت اصلی خود ثبت شده است.
7- شرکت به چه گونه امر صنعتی یا تجاری یا مالی در ایران مبادرت می کند.
8- تاریخ ثبت
9- امضای مدیر کل ثبت اسناد مملکتی
در تصدیقنامه ، مکان شعبه نیز می بایست قید شود.
اظهارنامه ثبت شرکت اتباع خارجی در ایران
طبق آیین نامه در نظر گرفته شده در ایران هر شخص حقیقی یا حقوقی که بخواهد ثبت شعبه و نمایندگی شرکتهای خارجی را بر عهده داشته باشد باید شامل شرایط عمومی زیر باشد:
- ارائه خدمات فنی و مهندسی و دارا بودن دانش فناوری اطلاعات
- ارائه خدمات بعد از فروش کالای شرکتهای خارجی
- انجام عملیات اجرایی با عقد قرارداد بین شرکتهای ایرانی و خارجی
- همکاری با شرکتهای فنی و مهندسی موجود در ایران برای فعالیت در کشورهای دیگر
- ایجاد زمینههای مختلف برای سرمایه گذاران شرکتهای خارجی در کشور ایران
- افزایش صادرات غیر نفتی کشور ایران
برای اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه کنید:
ثبت شرکت | ثبت انواع شرکت؛ مدارک و مراحل
جهت کسب اطلاعات بيشتر و مشاوره رايگان ميتوانيد با
موسسه حقوقي ثبت سفير تماس بگيريد.